In 2001 werd het plattelandsvernieuwende project “de Groene Toer” gerealiseerd. Dit was een initiatief van het Plaatselijk Belang Hoge Hexel in samenwerking met Vereniging De Reggestreek, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Wierden, VVV Wierden, provincie Overijssel en gemeente Wierden. Stimuland coördineerde het project destijds in opdracht van de gemeente Wierden. In dit kader werd ook de fietsroute “Het Bolderpad” ontwikkeld en als arrangement aangeboden.
Hierin participeren bedrijven, waaronder agrarische bedrijven met boerenkamers en minicampings. Daarnaast kunnen fietsers een bezoek brengen aan een kwekerij, een hertenhouderij, twee theehuizen, een museumschuur en beschuitenbakkerij. Op 52 locaties langs het Bolderpad werden singels, eiken, fruitbomen of hagen geplant. Een aantal houtsingels werd afgezet en afgerasterd met gekloofde eiken palen. Er kwamen 14 Twentse hekken en 65 nestkasten. Op 21 juni 2002 is “Het Bolderpad” officieel geopend. Aangezien de Schaapskooi aan de Piksenweg aan deze route is gelegen en in de routebeschrijving wordt genoemd, is door de initiatiefnemers van de “Groene Toer” het plan geopperd om deze niet in verval te laten geraken maar als start- en Toerist-informatiepunt onderdeel van de fietsroute te laten worden. De arrangementen kunnen bij de Tourist-info in Wierden worden geboekt. Ook is hier de route van het Bolderpad verkrijgbaar
Dit initiatief werd door een aantal enthousiaste Hexelaarders opgepakt, die samen een onafhankelijke en zelfstandige Stichting “Cultureel Erfgoed Hoge Hexel” hebben opgericht en de plannen tot behoud en exploitatie van de schaapskooi zijn gaan opzetten.
Voor de haalbaarheid van dergelijke projecten is geld altijd een moeilijke maar broodnodige factor. Dit was voor de stichting dan ook één van de belangrijkste zorgen.
Gelukkig hebben instellingen als Leader + Zuid-Twente, Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Gemeente Wierden, Landschap Overijssel, het Ribo, Stichting recreatiewerk Oost Nederland, en private subsidieverleners als Rabobank, L. van Heek Stichting, en de inmiddels opgeheven Stichting “High Hexel Stampede” het belang van het project ingezien en financieel ondersteund. Dankzij hen werd het mogelijk gemaakt om de schaapskooi en daarbij het kenmerkende, fraaie dorpsgezicht van Hoge Hexel te behouden voor de toekomst.
Vanaf het begin van de oprichting is de Stichting voortvarend te werk gegaan. Het onroerend goed werd aangekocht en er werd een tijdelijke blokhut naast de oude schaapskooi geplaatst. Hiervan stonden de deuren in de zomermaanden elke dag open en konden de fietsende toeristen de nodige informatie verkrijgen of aan de picknicktafels uitrusten. Het initiatief voor deze onbemande tourist-post bleek erg goed aan te slaan bij de toeristen die hier middels een “reactieboek” blijk van gaven.